Orientalne gotowanie

Chińskie produkty

Gotowanie może sprawiać sporo przyjemności, ale co z niego, jeśli nie gotujemy zdrowo? Dzisiejsza dostępność produktów spożywczych powoduje, że możemy prowadzić całkiem inną, znacznie lepszą i zdrowszą dietę, a to jest najbardziej istotne.

Dlatego też w momencie, kiedy zależy nam na lepszym zdrowiu i lepszym samopoczuciu, powinniśmy uzbroić się w cierpliwość i poszukać zdrowych produktów. Jednym z takich towarów są algi. Kiedyś zostały one dostępne tylko dla mieszkańców basenów nadmorskich. Dzisiaj są one transportowane na cały świat. Suszone, mrożone, lekko przetwarzane, ale nadal zdrowe.

Z wykorzystania alg słynie przede wszystkim kuchnia chińska, japońska , a ponadto wietnamska. Można jest spotkać również w pewnym zakresie w kuchni indyjskiej. Jednakże to w chińskiej i japońskiej jest ich najwięcej. Algi morskie mają ogromną ilość chlorofilu. Składnik ten natomiast doskonale wspomaga działania całego naszego organizmu. Dzięki niemu nasze ciało się oczyszcza i dostaje wszystkiego, co potrzebne jest mu do zdrowia i dobrego wyglądu. Tak samo działają wszelkiego rodzaju wodorosty. W kuchni chińskiej ich nie brakuje i z powodzeniem można je kupić w wszelakiego rodzaju sklepach w Internecie. Na 100 procent nie jest tak, że one są dostępne w postaci świeżej, ale wręcz mrożona lub proszkowana działają podobnie.

Decydując się na zdrową dietę, polecam sięgnąć także po mleko kokosowe. Jest ono o wiele zdrowsze od tradycyjnego mleka. Dzisiaj udowodniono już, że zwyczajne mleko nie ma wcale tak dobrego wpływu na organizm dorosły i że powinny pić je jedynie dzieci. Zdrowe jest dosłownie mleko kokosowe w puszcze, bo nie traci ono swoich zdrowotnych właściwości. Takie produkty kiedyś zostały bezpośrednio nie do znalezienia, a dzisiaj są nawet na wyciągnięcie ręki. Dlatego znacznie łatwiej jest wkomponować je w dietę i skorzystać z ich zalet.

Źródło informacji: algi morskie suszone.